Baden+
Baden+
Campus Hambaken Hambakenwetering 1
5231 DD ‘s-Hertogenbosch
0344 200 103 - info@baden-plus.nl
  • Vakmanschap en expertise
  • Van ontwerp tot installatie
  • 40 winkels in heel Nederland
close
Badkamer ventilator - Badkamer ventilator Badkamer ventilator - Badkamer ventilator

Badkamer ventilator tegen vocht

Een badkamer ventilator is een belangrijk onderdeel van je badkamer. Een onderdeel waar je misschien niet gelijk aan denkt bij het renoveren of kiezen van een nieuwe badkamer. Om lang van je badkamer te genieten is een goede ventilatie van je badkamer echter heel belangrijk. Daarom zetten we de meest gestelde vragen over de badkamer ventilator voor je op een rij.

Waarom een badkamer ventilator plaatsen?

Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd. Kieren, spleten en ramen ventileerden de ruimtes. Nu we beter isoleren, moeten we zorgen voor een goede afvoer van condens en vocht. Dat blijft anders na het douchen en badderen hangen. Het tast je badkamermeubels, kitranden en het schilderwerk aan. Vervelende kwaaltjes als schimmel en een muffe lucht zijn dan vaak het gevolg. Met mechanische ventilatie zorg je ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd.

Wat zijn de voordelen van mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie zien we het meest. Je herkent dit systeem aan de witte, ronde ventielen in de keuken badkamer en wc. Dit ventilatiesysteem voert vochtige lucht af met als voordelen:

  • gunstig binnenklimaat
  • verse toevoer zuurstof
  • goed voor je gezondheid
  • lagere energiekosten
Badkamer ventilator - Wat zijn de voordelen van mechanische ventilatie?
Badkamer ventilator - Wat zijn de voordelen van mechanische ventilatie?

Lagere energiekosten

Het voordeel van de lagere energiekosten lichten we graag even toe. Met een ventilator hoef je geen ramen open te zetten om te luchten. Zo gaat er in de winter geen warmte verloren en maak je geen onnodig hoge stookkosten. Bovendien geleid de frisse lucht de warmte ook beter. Hierdoor is je badkamer sneller opgewarmd en kan de cv eerder afslaan. En kies je voor mechanische ventilatie met warmte recuperatie (warmte terugwinning), dan ben je helemaal energiezuinig bezig. Dit systeem verwarmt de aangevoerde koude lucht met de afgevoerde warme lucht.

Welke mechanische ventilatiesystemen heb je?

Mechanische ventilatie voert in de basis de vochtige lucht mechanisch af. Bij renovatie wordt vaak gekozen voor een ventilatiesysteem dat de lucht alleen mechanisch afvoert (systeem C). De aanvoer van verse lucht vindt dan automatisch plaats via roosters in ramen en deuren. Bij nieuwbouw zie je meestal volledig mechanische ventilatoren (systeem D, of Warmte Terug Win-installatie (WTW)). Die voeren via ventielen zowel mechanisch lucht af- als aan. Dit noemen ze ook wel balansventilatie, omdat er een balans is tussen de aanvoer van voorverwarmde buitenlucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht. 

Badkamer ventilator - Welke mechanische ventilatiesystemen heb je?
Badkamer ventilator - Welke mechanische ventilatiesystemen heb je?

Wat is de beste badkamer ventilator voor de badkamer?

Je hebt een ruime keuze in ventilatoren. Het is dan ook goed om navraag te doen naar het geluid dat dat de ventilator veroorzaakt. Let ook op de energiezuinigheid. De meeste moderne ventilatoren, zowel de systemen C en D, zijn tegenwoordig fluisterstil en energiebesparend. Het kan dan ook zeker lonend zijn om oude ventilatoren te vervangen. Verder is het belangrijk om te kijken naar het vermogen, de plaatsing, de aansluiting op de bestaande ventilatiekanalen én de bedieningswijze.

Welke bediening?

In de bediening heb je ook talloze opties. De meer eenvoudige opties gaan aan- en uit met een lichtschakelaar of een timer. Maar wat dacht je van het gemak van een ventilator met sensor? Ook daarin heb je keuzes: een bewegingssensor waarbij de ventilator aangaat als er beweging in de badkamer is. Of een vocht- (hygrostaat) of CO2 sensor. Deze slaan aan als de sensor respectievelijk een te hoog vocht- of CO2-gehalte bespeurt.

Badkamer ventilator - Welke bediening?
Badkamer ventilator - Welke bediening?

Zelf installeren?

Het kiezen van de juiste ventilator die past bij jouw comfortwensen en het aantal vierkante meters van je badkamer is belangrijk. De verschillende onderdelen moeten goed op elkaar aansluiten. Zo zijn er veel keuzes te maken. Win daarom altijd de deskundigheid in van onze badkameradviseur. Onze installateurs kunnen zorgdragen voor een goede installatie. Garantie hoort daar natuurlijk ook bij. Bij problemen kun je dan altijd een beroep op ons doen.

Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend wanneer het je uitkomt.
Badkamer ventilator - Banner - Badkamerboek

Gratis inspiratieboek 

Ons inspiratieboek staat vol trends, inspirerende badkamers en slimme adviezen. Voor iedereen die bezig is met de badkamer. Reserveer snel het boek met 148 pagina's van Baden+ en haal 'm gratis op bij de Baden+ specialist bij jou in de buurt. 

RESERVEER GRATIS INSPIRATIEBOEK

Meer leuke blogs

 

5 badkamerradiator trends 

Radiatoren voor de badkamer zijn er tegenwoordig in talloze vormen, kleuren en designs. Lees onze trends om je badkamer stijlvol te verwarmen. 

 

Badkamer verbouwen:
Dit moet je weten

Lees hier alles wat je moet weten als je de badkamer wilt laten verbouwen.

Met liefde gemaakt
Zoek winkel